Kje je že ostala?

Fotografija: Ana Kalin

Morala bi pripravljati strategijo zmanjševanja energetske revščine za eno izmed mnogoterih slovenskih občin. Nikoli ni čisto zares razumela, zakaj jih je moralo biti toliko. Če ne bi bilo morda bolj učinkovito, kot se je danes rado slišalo po televiziji ali bralo v časopisih, če bi jih bilo manj. Tudi ni nikoli čisto razumela kako se meri učinkovitost. V denarju? Čigavem? Ki gre v roke koga? V učinku? Učinku česa in na kaj? 

Pisanje dokumenta Ivani več kot očitno ni šlo od rok. Filozofska vprašanja so verjetno bila odraz neosredotočenosti. Kot tudi njeno beganje na splet. Po vsakem napisanem odstavku je preverjala stanje elektronskih sporočil. Nato novic. In potem še Facebooka, Instagrama, Pinteresta in Linkedina. Verjetno bi se po izboru družbenih omrežij lahko določilo njeno starost. Šla si je na živce. Kako je lahko nasedla na te novodobne finte. Nenehnega preverjanja stanja zaželjenosti. Sledenja povečini nepomembnim vsebinam. 

Pisanje dokumenta Ivani več kot očitno ni šlo od rok. Filozofska vprašanja so verjetno bila odraz neosredotočenosti. Kot tudi njeno beganje na splet. Po vsakem napisanem odstavku je preverjala stanje elektronskih sporočil. Nato novic. In potem še Facebooka, Instagrama, Pinteresta in Linkedina. Verjetno bi se po izboru družbenih omrežij lahko določilo njeno starost. Šla si je na živce. Kako je lahko nasedla na te novodobne finte. Nenehnega preverjanja stanja zaželjenosti. Sledenja povečini nepomembnim vsebinam.

Zaprla je vse moteče zavihke v brskalniku in se osredotočila na statistične podatke občine. Iskala vzorce in povezave. Kateri deli prebivalstva te srednje velike občine so bili najbolj pod udarom naraščajočih cen elektrike. Starejši ljudje, med njimi še posebej ženske z nizkimi pokojninami. Mlade ženske. Matere samohranilke. Migrantske družine, tiste iz nezaželjenih držav. Čeprav so morda gradile naše hiše in brisale riti starejšim osebam.

Stresel jo je gnus. Ni bilo prvič in vedela je, da tudi ne bo zadnjič. A vsakič znova, kot da bi naletela na sveže spoznanje, jo je prešla kombinacija zagrenjenosti in borbenosti. V resnici je imela srečo. Če se lahko sreča reče soočanju s kruto realnostjo. A vseeno se ji je zdelo, da je imela srečo, ker je lahko delala tisto, kar je imela rada. To ni samoumevno. 

Nov krog branja novic. Tako enostavno je odplavati v virtualni svet. Pogačar ponovno zmagal. Izrael, Gaza, Ukrajina. Putin, Trump, Biden. Nasilje, kaos, depresija. Pozeba, poplave, suša. Morda bi le bilo bolje delati načrt zmanjševanja energetske revščine. 

Brskanje po Facebooku. Mlado dekle brezhibno zapoje Zombie. Na Instagramu test mačje inteligence. Pinterest pokaže fotografije sanjskih zalivov popolnih parov. Nasveti za hujšanje v perimenopavzi in menopavzi na Linkedinu. Ne eden, vsaj pet različnih, vsak zagotavlja uspeh. Prav zato Ivana ni verjela nobenemu, čeprav si je prav tega želela. Recepta za boljše počutje. V zadnjih letih se je napihnila kot žaba. Ok, morda kot žaba ravno ne, a manj kot je jedla, bolj se je širila. 

Brskanje po Facebooku. Mlado dekle brezhibno zapoje Zombie. Na Instagramu test mačje inteligence. Pinterest pokaže fotografije sanjskih zalivov popolnih parov. Nasveti za hujšanje v perimenopavzi in menopavzi na Linkedinu. Ne eden, vsaj pet različnih, vsak zagotavlja uspeh. Prav zato Ivana ni verjela nobenemu, čeprav si je prav tega želela. Recepta za boljše počutje. V zadnjih letih se je napihnila kot žaba. Ok, morda kot žaba ravno ne, a manj kot je jedla, bolj se je širila.

Iz ust ji je ušel porogljiv izdihljaj. Namenjen sami sebi. Nekoč, v resnici še ne davno tega, je ob izjavah buckastih ali debelih žensk srednjih let zavila z očmi. Seveda, kakopak, od zraka se redijo. Naj raje priznajo, da so se zanemarile. Ivana je že večkrat pomislila, če je bila to kazen božja. Kar se je njej dogajalo v zadjih letih. Ker ni bila verjela tem ženskam. 

Toda, roko na srce, od kod naj bi bila vedela? Kolliko je bilo med vsemi temi informacijami, ki so vsak dan krožile v tradicionalnih ali novih medijih, govora o težavah žensk, ki so se soočale s hormonskim neravnovesjem?

Ne najstnic, ki so vstopale v rodno dobo, dandanes lahko že pri osmih letih. Ki so jim začele rasti dlake pod pazduho in na intimnih predelih, na obrazu pa se jim pojavljali mozolji. In so začele nositi prevelike majice, da bi skrile kupčke, ki so začeli rasti na njihovem telesu.

In tudi ne žensk v rodni dobi. Nedolgo tega je brala, da je na temo nosečnosti napisanih desetkrat več člankov kot o menopavzi. Ne glede na to, da gre čez menopavzo prav vsaka ženska, v Sloveniji pa naj bi bilo do petnajst odstotkov žensk, starih štiriinštirideset let, brez otrok. Počutila se je kot bi jo bili obsodili med izdelke s pretečenim rokom trajanja, za katere nihče ni vedel, kaj točno storiti z njimi. 

Nedolgo tega je brala, da je na temo nosečnosti napisanih desetkrat več člankov kot o menopavzi. Ne glede na to, da gre čez menopavzo prav vsaka ženska, v Sloveniji pa naj bi bilo do petnajst odstotkov žensk, starih štiriinštirideset let, brez otrok. Počutila se je kot bi jo bili obsodili med izdelke s pretečenim rokom trajanja, za katere nihče ni vedel, kaj točno storiti z njimi.

Če so se z nosečnicami ukvarjali desetkrat pogosteje kot z njo, pa so težave moških z impotenco raziskovali petkrat pogostje kot reproduktivne stiske žensk. To ji je dalo kar dobro predstavo o njenem položaju v družbi.

In če to ni bilo dovolj, jo je doma čakala najstnica. Ki je zaradi že obstoječe menstruacije pridobila na svojem družbenem rangu in se umeščala na višje mesto kot ona, ki jo je počasi izgubljala. Ki se je polovico dneva kregala, če je bilo potrebno, tudi z vodo iz tuša ali kar sama s seboj, drugo polovico pa se jokala, ker je nihče ni razumel, ker se ji je dogajala krivica ali ker je nihče ni maral. Lahko tudi preplet vsega trojega. 

Naravnost zmagovalna kombinacija. Pozabljajočih možganov, megle v glavi, čustvenih nihanj, otrdelih sklepov, zapakiranih v preozka oblačila razcvele Ivane, ter popka, ki se ni nič kaj romantično odpiral, temveč je bil ves čas na tem, da eksplodira v globočine najstništva. Žal ti pozabljajoči možgani niso brisali spomina na neprestane detonacije. Ne, mnogo raje so sredi predstavitve na poslovnem sestanku zablokirali in se na vse pretege upirali iskanju primerne besede za nadaljevanje stavka.  

Kje je že ostala? Aja, strategija za odpravljanje energetske revščine.