Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne tekstovne datoteke na vašem računalniku, v katerih se shranjujejo informacije o tem, kolikokrat obiščete našo stran in kaj vas v teh obiskih zanima. Piškotki ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov oz. informacij, ki bi vas lahko identificirale.

Zakaj so piškotki potrebni?

S pomočjo piškotkov vam lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo na spletni strani.

S pomočjo piškotkov lahko beležimo statistiko spletne strani in tako lažje odkrijemo in odpravimo morebitne napake ter vam ob naslednjih obiskih ponudimo boljšo vsebino oz. primernejšo ponudbo. Nekateri piškotki so nujno potrebni za samo delovanje spletne strani, medtem, ko se ostali lahko shranijo le, če se s tem strinjate.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

  1. za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske;
  2. na delih spletnih mest, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene;
  3. za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi;
  4. za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani;
  5. za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja …).

Zakaj spletne strani uporabljajo piškotke?

Piškotke uporablja večina spletnih strani, so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogov za uporabo piškotkov je tako več, kot prvi je gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju raznih statistik, o navadah spletnega uporabnika – saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani. Podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

Seznam piškotkov

Izvor: Google Analytics
Ime piškotka: _utma, _utmb, _utmc, _utmli, _utmt, _utmv, _utmz
Namen: Ti piškotki se uporabljajo za zbiranje informacij o tem, kako obiskovalec uporablja spletno mesto. Zbrane informacije so uporabljene za izboljšanje uporabniške izkušnje.
Več informacij: https://support.google.com/analytics/answer/6004245

 

Izvor: YouTube
Namen: YouTube videi na naši strani uporabljajo piškotke, ki se kreirajo, ko kliknete na video in ga predvajate. YouTube ne shranjuje piškotkov, ki omogočajo osebno identifikacijo uporabnika.
Več informacij: https://support.google.com/youtube/answer/171780?hl=en-GB

 

Izvor: Facebook
Ime piškotka: act, c_user, datr, fr, pl, presence, sb, wd, xs
Namen: Facebook lahko uporablja Facebook pixel za zbiranje ali pridobivanje informacij s spletnega mesta in uporabi te informacije za meritve obiska in targetirano oglaševanje.
Več informacij: Facebook politika zasebnosti

Onemogočenje piškotkov

Večina spletnih brskalnikov samodejno sprejme piškotke. V nastavitvah brskalnika lahko piškotke kadarkoli izklopite. Informacije o nastavitvah za piškotke v posameznih brskalnikih so na voljo na spodnjih povezavah:

Če piškotke izklopite, spletna stran ne bo delovala optimalno oz. bodo nekatere funkcionalnosti onemogočene. Tudi pri izklopu vseh piškotkov bo brskalnik še vedno pridobival določene informacije, ki so potrebne za osnovno delovanje naše spletne strani.