Generatorji zgodb – Aleš Šteger: Bogovi se nam smejijo

Za Aleša Štegra je bila na začetku pesem. Sčasoma jo je pisal v zgodbah in romanih, v knjigah za otroke in potopisih, v esejih in v številnih sodelovanjih s slikarji, glasbeniki, fotografi, gledališčniki, filmskimi režiserji in drugimi ustvarjalci. Podpisal se je pod osem pesniških zbirk, zbirko izbranih pesmi, ter zgoščenko, sedem proznih del, od leta 2012 pa vsako leto enkrat izvede v različnih krajih sveta pisateljski performans Na kraju zapisano.

Danes, ko nastopa po vsem svetu in so njegove knjige prevajane v mnoge jezike, se počuti doma v marsikaterem žanru. Preživlja se tudi kot urednik, prevajalec in pobudnik umetniških dogodkov. Trenutno dela kot programski vodja založbe Beletrina.

Zbirka novel Bogovi se nam smejijo pripoveduje o Evropi, Prometeju, Narcisu, Orfeju, Meduzi, Ikarju. Že stari Grki so vedeli, da je človekova usoda vnaprej določena in neizogibna. Da nad njenim izpolnjevanjem bdi družba bogov, enako muhastih in prepirljivih, kot smo mi, njihov človeški plen. So bogovi le skaljena in zrcalna slika naše krhkosti? Ali smo ljudje zgolj njihova bleda ponovitev?

Posnetek je nastal v produkciji in je v izključni lasti Radia Agora – www.agora.at