Afriška literarna nagrada Toyin Falola

Fotografija: Pexels-Ryutaro

Podeljevalci nagrade Toyin Falola, ki jo organizira založba Lunaris s sedežem v Nigeriji, so v petek 5. 7. 2024 razglasili ožji izbor nominirancev za 2024. Založba Lunarisa je nagrado za kratko zgodbo, ki skuša opozoriti na mlada literarna imena iz celotnega kontinenta in afriške diaspore, in tako prispeva k razvoju in prepoznavnosti afriške literature na svetovnem prizorišču, ter spodbuja mlade talente k ustvarjalnemu izražanju, poimenovala po uglednem afriškem učenjaku in zgodovinarju, profesorju Toyina Fálọlá. Na ta način skušajo opozoriti tudi na njegova prizadevanja in prispevke k napredku afriških kultur, ljudstev, mitov in zgodovine. 

V širši nabor so letos prišli naslednji avtorji in avtorice ter njihova dela:

 • Fibers from the deep, Divine Inyang Titus
 • Liquid Gold, Osieka Osinimu Alao
 • The Blood We Tie, Immaculate Halla
 • The Harvestor’s Commandment, Mohammad Haruna
 • Dan Maliyo, Shedrack Opeyemi Akanbi
 • To Live Between Names, Isaac Kilibwa
 • A Place Like Here, Mlilo Mpondo
 • SOS, Fatima Okhuosami
 • The Recrudescence, Nwafor Emmanuel

 

Ožji izbor

Vsaka zgodba, ki je letos prišla v ožji izbor, bralke in bralce »skuša popeljati v očarljive svetove z globokim razumevanjem življenja in ustvarjalne globine«, so zapisali (Naija times, julija 2024). 

V ožji izbor je bil uvrščen nigerijski avtor Divine Inyang Titus »Fibers from the deep«, ki raziskuje potovanje glavnega junaka skozi duhovno spraševanje, družinsko dinamiko in osebno rast sredi pretresov. “Poglablja se v teme identitete, verovanja in povezanosti, vrhunec pa doseže v pretresljivem raziskovanju ljubezni in izgube v družini,” so zapisali. Presežek knjige »A Place like Here« Mlila Mponda je »v avtentični upodobitvi marginaliziranih likov, ki se gibljejo po ulicah Yeovilla in kontrastnih severnih predmestjih Johannesburga.« Zgodba združuje teme identitete, preživetja in odpornosti skozi živo pripovedovanje zgodb, ponuja prepričljivo raziskovanje človeških izkušenj in družbenih neenakosti ter vabi bralce k razmisleku o kompleksnosti urbanega življenja in trajnem duhu njegovih prebivalcev. »The Harvestor’s Commandment« Mohammada Harune prepleta teme privilegijev, moralne dileme in duhovne odrešitve skozi Tasamovo potovanje od razkošja do izgona in končnega romanja. Ponuja oster pogled na posledice prestopanja svetih dolžnosti v iskanju moči in razumevanja. Zgodba Immaculate Halla iz Tanzanije – »The Blood We Tie« – očara s svojo osupljivo upodobitvijo družinske zvestobe in moralnih dilem sredi globokih osebnih bojev. Skozi mučne odločitve glavne junakinje in neomajno podporo sester pripoved predstavi zapletenost ljubezni, izgube in grozljivih posledic zakopanih skrivnosti. »The Recrudescence« Nwaforja Emmanuela navdušuje s svojo živo upodobitvijo vasi, ki jo uniči skrivnostni tujec Mmiri, čigar prihod zaneti nemir pohlepa, zavisti in nezemeljskih posledic. Preko živahnih likov in prepričljive zgodbe se pripoved prelevi v spopad med človeškimi željami in božanskimi silami, plete moralne zagate in nepredvidene preobrate, ki očarajo bralce do grozljive razrešitve.

 

Spodbujanje mladih afriških pisateljev

Nagrada Toyin Falola je pomembna iz več razlogov. Založba Lunaris je nagrado ustanovila, saj si prizadevajo za:

 • Spodbujanje mladih afriških pisateljev: Nagrada je namenjena mladim piscem, starim od 15 do 35 let. Gre za spodbujanje nove generacije literarnih talentov na celini in v afriški diaspor.
 • Poudarek na afriški kulturi in zgodbah: S to nagrado se priznava in promovira bogata kulturna dediščina Afrike ter se spodbuja pisanje zgodb, ki odražajo afriške izkušnje, identitete in zgodovine.
 • Povezovanje afriške in svetovne literature: Nagrada pomaga afriškim piscem pridobiti mednarodno prepoznavnost in povezuje afriško literaturo s širšo svetovno literaturo.
 • Spodbujanje inovativnosti in izvirnosti: S poudarkom na inovativnosti in izvirnosti nagrada spodbuja avtorje k eksperimentiranju z novimi oblikami in slogi pisanja, ker naj bi bogatilo literarno krajino.
 • Zgledi in navdih za prihodnje generacije: Prejemniki nagrade služijo kot zgled in navdih za prihodnje generacije afriških pisateljev, kar ustvarja pozitiven ciklus literarnega razvoja.

Prejšnji dobitniki nagrade, ustanovljene leta 2020, so Abdulrahim Hussani, Fayssal Bensalah in Tshepiso Mabula.