La petit robe noire

Fotografija: Pexels – Julia Malushko

Sara se je kot izgubljena sprehajala med obešalniki z oblačili. Ogovorila jo je prijazna prodajalka. Morda je zaznala neodločnost v njeni drži, razložila je, kaj si želi. Prodajalka jo je vprašala še po materialu in že je prinesla nekaj kosov. Sari je takoj padla v oči črna svilena bluzica “a pois”. Potipala jo je in mehkoba materiala jo je prepričala, da jo pomeri. Poponoma ji je pristajala, kot bi se ulegla nanjo. Diskreten vzorec drobnih pikic, ki so bile posejane po blagu, je popolnoma omehčal strogo črnino. Ni dolgo pomišljala – ta gre z mano.

Sari je takoj padla v oči črna svilena bluzica “a pois”. Potipala jo je in mehkoba materiala jo je prepričala, da jo pomeri.

Vmes je prodajalka odšla in se vrnila še z nekaj kosi oblačil, tudi hlače in obleka sta bili vmes. Najprej je pomerila hlače, prilegale so se ji kot ulite. Sara je pomislila, da je blago le preveč fino za službo, a bilo je tanko in bo hlače lahko nosila še celo poletje. Pokukala je na etiketo in sprejemljiva cena jo je prepričala. Sedaj se je obrnila k obleki. Takoj je opazila, da ni črne barve, marveč temno modra, “blue scuro”. A je to ni motilo, pod prsti je takoj začutila prefinjeno blago rahlo zrnato na površini.  Prodajalci blag mu pravijo “žoržet”. Običajno ga tkejo iz svilenih nitk, izjemoma iz volnenih, vse več pa iz umetnih. Njegova posebnost je, da lepo pade, zato je namenjen prav za ženske obleke. 

Poseben čar so obleki podali snežno beli manšeti na kratkih rokavih in enak ovratnik okrog okroglega izreza. Prodajalka ji je pokazala, kako se jih odstrani, saj se obleka lahko nosi tudi brez teh dodatkov. Sara si je kar ni upala pomeriti, imela je namreč zelo ozek pas in bila je nekoliko preveč široka v bokih. 

Odpravila se je v garderobo, slekla je svoja oblačila in si nadela temno modro obleko, ki je takoj zdrsnila čez njene prsi in boke, saj je bila podložena. Povlekla je zadrgo do vrha in kar ostrmela v podobo v ogledalu. Prefinjena eleganca. Stopila je na plano, kjer se je lahko pogledala v še večje ogledalo pri močnejši svetlobi.

Odpravila se je v garderobo, slekla je svoja oblačila in si nadela temno modro obleko, ki je takoj zdrsnila čez njene prsi in boke, saj je bila podložena. Povlekla je zadrgo do vrha in kar ostrmela v podobo v ogledalu. Prefinjena eleganca. Stopila je na plano, kjer se je lahko pogledala v še večje ogledalo pri močnejši svetlobi.

“Perffetto”, je vzhičeno vzkliknila prodajalka. Nekajkrat se je še zavrtela okrog svoje osi, se natančno pogledala spredaj in zadaj. Nato je prodajalki pokimala “va bene”. N pogledalai cene. Šele na blagajni jo je nekoliko streznil visok znesek, a ji je blagajničarka povedala, da je s tem nakupom izpolnila bonus in jo vprašala, če ji ga upošteva.

Sara je pokimala.

Zadovoljna se je vrnila domov, razstavila nakupljena oblačila po postelji, da jih še enkrat pomeri. Ni imela več volje, nakup jo je utrudil. – Zakaj pa bi morala nositi črna oblačila? – Se je ponovno vprašala. Lahko, da jo to del neke tradicije, verjetno krščanske, kaj ima ona s tem? Prav nič ne more ublažiti njene bolečine, je narediti bolj znosne. Le vzbudila bo nepotrebno pozornost. – Prebrala je, da si ob smrti v nekaterih kulturnih okoljih nadenejo celo bela oblačila ali vijolična, kar se ji je zdelo bolj smiselno. S svetlo barvo v življenje prikličeš sijoče trenutke, vijoličasta barva je znamenje poduhovljenosti. Črna je zanjo predstavljala odraz elegance, prefinjenosti in v tej simboliki ji je ugajala. Tako bo tudi še naprej. Ko se bo počutila, da želi z oblačili izraziti umirjenost, se bo odela v črno, ko bo želela izraziti igrivost, bo to poudarila s sijočo barvo. Pospravila je nove kose oblačil v omaro. – Jutri bo nov dan in vse bo drugače. Ni nujno, da na vsa vprašanja najde odgovore že danes. 

– Prebrala je, da si ob smrti v nekaterih kulturnih okoljih nadenejo celo bela oblačila ali vijolična, kar se ji je zdelo bolj smiselno. S svetlo barvo v življenje prikličeš sijoče trenutke, vijoličasta barva je znamenje poduhovljenosti. Črna je zanjo predstavljala odraz elegance, prefinjenosti in v tej simboliki ji je ugajala. Tako bo tudi še naprej. Ko se bo počutila, da želi z oblačili izraziti umirjenost, se bo odela v črno, ko bo želela izraziti igrivost, bo to poudarila s sijočo barvo. Pospravila je nove kose oblačil v omaro. – Jutri bo nov dan in vse bo drugače. Ni nujno, da na vsa vprašanja najde odgovore že danes.