Vabimo vas na naše delavnice kreativnega pisanja z Gabrielo Babnik Ouattara, pisateljico, urednico in literarno kritičarko, kjer boste imeli možnost poiskati formo in jezik za tisto, kar želite povedati!

Draguljarke in draguljarji kontinuirano prebiramo literarna besedila. Ko izluščimo temo, motiv, ki se ponuja kot izziv, tega inkorporiramo v lastno besedilo, ki je nastajajoči roman ali pesniška zbirka. Tovrstne oporne točke so nekakšne iskrice, s pomočjo katerih se v procesu pisanja približamo jezikovni dovršenosti in izvirnosti, jantarna lastovka kot simbol celostnega umetniškega besedila pa tako preleti nočno nebo. 

Naša iskrenja, ki nastanejo na Draguljarnicah, si lahko preberete v Jantarni lastovki, spletnem mediju zavoda Hirondelle. V mediju Jantarna lastovka vsakodnevno objavljamo besedila, refleksije, kolumne, intervjuje …

Draguljarnice potekajo v slovenskem jeziku, preko spletnih delavnic, pa tudi v živo. Za udeležbo na Draguljarnicah ni potrebno imeti predhodnega znanja ali objav, pač pa bralsko kondicijo in zmožnost dialoškega udejstvovanja, saj je dinamika udeleženk in udeležencev v skupini zelo intenzivna. Mišljeno je, da vsi prebirajo in komentirajo tudi tekste svojih kolegic in kolegov.

Prijavite se

Razpisani novi termini

TEČAJ LITERARNIH DELAVNIC “TELO JE SVETO?”

Vračamo se k temi telesa! O telesu smo na delavnicah že premišljevali, pa ne samo v kontekstu spolnih stereotipov ali iskanja užitkov, pač pa tudi odpiranja tabuiziranih tem – od vdovstva do neplodnosti, od večrasnosti do nadzora nad telesom!

Delavnica bo tematsko zamejeno na vprašanje portretiranja telesa v različnih literarnih delih. Spraševali se bomo in pisali o tem, kako se telo prilagaja pritiskom družbe, kako vstopa v partnerska razmerja, kako se razgalja, preoblači, zoperstavlja obscenosti, samoljubkuje, prakticira vegeterijanstvo, izraža politični protest …

V trenutku, ko je telo, posebej žensko, izpostavljeno, materializirano, ko se v diskurz znova vračajo izrazi kot je “ženska milina”, je tudi najbolj ranljivo, in ponovno izrinjeno iz javnega prostora. 

PREDVIDENI TERMINI TEČAJA “TELO JE SVETO?”:  

Predvideni termini bodo potekali vsak drugi četrtek v mesecu, od 16. 30 do 19. 30 (predvidenih je pet srečanj).

NASLEDNJE SREČANJE BO 16.5.2024!

Srečanja potekajo kombinirano, v spletnem okolju in v živo.

POUDAREK BO NA BRANJU PROZNIH DEL, PISANJU KRAJŠIH PROZNIH BESEDIL, PISANJU IN BRANJU POEZIJE TER LITERARNIH DEL ZA MLADE ODRASLE!

Prijavite se

Ali se je pisanja mogoče naučiti?

Pisanja se ni mogoče naučiti, se je pa mogoče pogovarjati, usmerjati, nežno poriniti nekoga v smeri, ki jo nakazuje in že nosi v sebi – odpreti vrata in odstraniti sivo mreno.

Mentorica ne daje lekcij, pač pa izjemno tenkočutno in predvsem spoštljivo prezentira različne možnosti in pomaga odpreti perspektive na določeno temo, situacijo, like …

Toda ali je potem potrebno imeti vizijo, da se sploh lotiš pisanja?

Pisanje, posebej besedil daljšega obsega, zahteva piljenje, čiščenje jezika, ki je vedno nasičen z nesluteno energijo, s številnimi možnostmi, jezik poezije ali proze gre namreč lahko v različne smeri in ima zmožnost osupljanja, presenečenj, pa tudi ponovnega odkrivanja, zatajevanja, zastrtega dela v nas …

Komu so draguljarnice namenjene?

Draguljarnice pisanja so namenjene vsem, ki slutijo, da poleg materialnega sveta obstaja tudi zacoprani svet. Pisateljica Toni Morrison bi dejala, da je to podobno tako kot pri čaranju, ko na odru opazuješ zajca, osvetljavo in čudovite barve, a vsa stvar je v lažnem dnu in v spretnosti čarovnikovih prstov. Za to pri pisanju tudi gre: “Kako ravnati, da se bralec zaveda samo zajca, ki pride iz klobuka, in ne vidi lažnega dna. To je obrt in trdo delo”.

Draguljarnice na ta način pomenijo varen in kreativen prostor, v katerem udeleženke in udeleženci lahko brusijo svoje tekste do diamantne izbrušenosti. Hkrati pa se na ta način, predvsem zaradi jezika, ki mu nič ne ostaja skrito in s katerim lahko poustvarite tisočero možnosti, ustvarja začasna skupnost! Skupinska povezanost pomeni spoštljiv odnos do drugega, pa tudi uživanje ob poslušanju zgodb ljudi, ki jih sicer nikoli ne bi srečali!

Delavnice so namenjene tistim, ki želijo svoje pisanje izboljšati. In se podučiti tudi o procesu nastajanja knjige.

Delavnice potekajo v slovenskem jeziku, preko spletnih delavnic, pa tudi v živo.

Za udeležbo na Draguljarnicah je predvidenih največ 12 mest.

Prijavite se

Draguljarnice so za vas, če:

  • želite razviti zaupanje v lastno ustvarjalnost
  • želite razviti samodisciplino za pisanje in branje
  • vam primanjkuje idej za pisanje, želite pri sebi poiskati odgovor, zakaj pišete, kaj vas žene k pisanju, si želite najti svojo zgodbo
  • želite najti svoj jezik
  • želite izvedeti ali je potrebno roman pisati od začetka ali je mogoče – za roman – sestavljati tudi različne sklope / poglavja skupaj
  • želite odkriti, kateri je vaš najbolj optimalen žanr pisanja
  • želite izvedeti, kje je meja med avtobiografskim in literarnim pisanjem
  • želite na novo prebrati literarne klasike in jih interpretirati z lastními besedami
  • vas zanima, kako izdati roman, kakšen je uredniški proces, pa tudi proces izdajanja knjige
Prijavite se

Izjave udeležencev preteklih delavnic

Literarne delavnice z Gabrielo me vsaka dva tedna navdihujejo in spodbujajo, da ubesedim svojo zgodbo, preberem knjigo iz priporočene literarne zakladnice in se veselim skupnih srečanj, kjer udeleženci presojamo kreativnost in iskrivost naših pripovedi in kujemo plane za nove.

Igor Čuhalev

Raznolikost udeležencev skupine je pravo bogastvo, pa ne samo njihovih prispevkov ter pristopov k pisanju, marveč tudi njihovih idej, mnenj, predlogov za izboljšave. Vsakokrat ko jih preberem, se dvignem za en klin (prečko) više na lestvi k perfektnosti svojega ustvarjanja.

Metka Sušec

Delavnice kreativnega pisanja pod vodstvom Gabriele Babnik Ouattara so nežen, odločen, a nevsiljiv zbodljaj. Brez tega zbodljaja bi ostala pri svojem dokumentarističnem zasebnem blogu in bi verjetno obsedel pred belo liso praznega word dokumenta na računalniškem zaslonu, ker začeti je najtežje.

Martina Merslavič

Name delavnice delujejo kot spodbuda za pisanje, ob bodrilnem (prijaznem) vodenju tudi vlivajo samozavest, hkrati pa z izborom literature in vsemi pripombami usmerjajo in pomagajo pri piljenju in izboljšavah tekstov.

Ana Kalin

Draguljarnice so kot topla greda. V njih se počutim kot nežna rastlina, ki se počasi vzpenja proti svetlobi, polna upanja, da bo s svojim vonjem, barvo in obliko, privabila majhne in velike ljubitelje vsakovrstnih sokov, ki se v tako ugodnih razmerah ustvarjajo v izobilju. Med našimi pogovori (tudi v njih se iz srečanja v srečanje mojstrim) počasi rastem in postajam samostojnejša. Pomenijo mi neskončen vir spodbude in mi dajejo občutek gotovosti. 

Lilijana Homovec

Meni je delavnica všeč. Zato, ker smo si tako različni. Zato, ker vidim premike. Zato, ker se odstirajo nove poti. Všeč mi je, da se poslušamo in drug drugega vzpodbujamo. Delavnica nekako organsko raste z nami in zdi se mi, da se sproti prilagajamo, kar me prežema z občutkom zadovoljstva.

Mojca Fo

Veseli me vsaka vzpodbuda, tako za branje kot za pisanje. Naši teksti so krasni in vsa zahvala gre Gabrieli.

Maja Drolec